domingo, 12 de abril de 2015

Dragoste

Finalul "incheierii" primului meu post din acest blog, final la care am dat acestei fraze-interogative : "Deci pentru madam Rand, altruismul, adică grija, daruirea si iubirea pentru cel de langa tine, este "otrava mortală a civilizatiei vestice". Dacă altruismul este o otravă, atunci, in opinia sa, ce "valori" pot fi considerate benefice si de dorit pentru umanitate? Cumva egoismul, individualismul, indiferenta, cruzime si mercantilismul?" raspunsul "dragoste", ma obliga sa imi ies din ruta pe care mi-o fixasem initial (n-o sa fie nici primul si nici ultimul "ocol" pe care evidenta lucrurilor ma obliga sa il fac) si sa incerc sa definesc conceptul "dragoste" spre a nu-l mai confunda o imensa majoritate a oamenilor cu conceptul "iubire" (desi nu e prima data cand incerc, si . . . daca era simplu de lamurit, o faceau atatia altii care au incercat asta pana azi, si pre cum se vede, lamurirea nu are "priza la public", si lumea merge tot pe poteca cea batatorita, desi poteca duce in alta parte, duce in (ca sa zic asa) curtea iubirii si nu in curtea dragostei.

Una dintre cele mai exemplificative istorii pentru a se intelege mai usor diferenta dintre "iubire" si "dragoste", este povestea a doua femei care s-au prezentat dinaintea regelui Solomon, dinaintea caruia fiecare dintre ele pretindea că era mama aceluiaşi copil.
Solomon a poruncit ca pruncul să fie tăiat în două şi ca fiecărei femei să i se dea o jumătate. Una dintre femei a acceptat, dar adevărata mamă l-a implorat imediat pe Solomon să-i dea celeilalte femei copilaşul. Pentru Solomon a fost limpede că femeia care a avut milă de copil era mama acestuia şi i-a dat ei băiatul.

Dar desi este de cand Lumea, subconstientul colectiv tot nu i-a "adoptat" talcul, tot nu a facut separatia corecta intre conceptele "dragoste" si "iubire".

In timp ce intre "iubire" si "ura" sta o simpla pirueta, in timp ce conceptul "iubire" se conjuga (se aliaza) cu conceptul "ura", conceptul "dragoste" nu se conjuga (nu se aliaza) cu conceptul "ura".

Dar cel mai simplu spre a intelege lucrurile ne vine daca punem semnul egal intre conceptul "dragoste" si conceptul "aur curat" (aurul curat are 24 de carate) si punem semnul egal intre  conceptul "iubire" si conceptul "aur aliat" (aur aliat care poate fi de 18 sau de 14 carate) si despre care concepte aflam mai multe accesand acest link "Metale folosite la confectionarea monedelor".
Conceptul "dragoste" nu contine nici urma element care ar incapea in conceptul "capriciu" in timp ce conceptul "iubire" se aliaza cu orice element care incape in conceptul "capriciu".
In timp ce intre conceptul "iubire" si conceptul "cotropitor"(agresor, invazor) este o sinonimie perfecta, conceptul "dragoste" este sinonim perfect cu conceptul "suveranitate" (Calitatea de a fi suveran, de a dispune liber de soarta sa; independență).

Orice incalcare a suveranitatii celuilalt, anuleaza (intre doua subiecte luate in discutie) existenta conceptului "dragoste" si face ca sentimentul purtat sa nu depaseasca conditia de "iubire".
Conceptul "dragoste" este in deplin acord cu concepte precum "vointa buna", "respect de sine", "recunostinta", "prietenia", "bun in sine"


Daca nici prin aceasta analogie cu "aur = dragoste" iar "aliaj de aur = iubire" nu se percepe corect diferenta dintre conceptul "dragoste" si conceptul "iubire", si se continua a se confunda, apoi, numai Dumnezeu stie cum poate fi explicat mai simplu si mai pe intelesul oricui.

No hay comentarios:

Publicar un comentario