domingo, 12 de abril de 2015

Religie, politica, sport

Religia, politica si sportul desi par trei concepte diferite, au un element comun in absenta caruia nici unul din cele trei concepte nu ar exista, iar acest element comun se numeste "ratiune".
Fiinta umana este o "fiinta sociala rationala" fiind datorita acestor atribute "fiinta politica" (singura "fiinta politica" intre tot ce cunoastem ca fiinta).
Viata social umana este un "joc" (un "joc social) iar ca sa intelegem mai in deplinatatea lui cuvantul "joc" trebuie sa mai evidentiem si existenta conceptului "joaca" si a unui concept intermediar existent intre "joaca" si "joc", concept pe care eu am sa il denumesc "semi-joc".

Una dintre cele mai vechi forme ale conceptului "joaca" pare a fi "gadilatul".
Dar spre a intelege mai usor cuvantul-concept "joaca", ne putem gandi la "joaca libera" din recreatiile pe care le petreceam, recreatii de copil de gradinita sau de scoala primara.
Acele recreatii in care in aceeasi mica curte, unii (baieti sau fete, la intamplare) incercam sa dam sut unei mingii, printre picioarele altor baieti sau fete care se alergau, intr-un nevinovat haos, dar (totusi) haos. Un haos placut, pe care doar conditia de copil o ingaduie, pentru ca painea, apa, acoperisul de deasupra capului nu erau preocupare a ta.

Dar de aici in sus incepe complicatia pentru ca (spre ex) atat dansurile (cele de la sarbatorile campenesti, de la nunti mai ales) "miutele de fotbal" sahul, tablele, remi, sau cartile la nivel "amical", penduleaza intre joaca, semi-joc sau joc, penduleaza intre "bun plac",  "regula ne-institutionalizata" si "regula institutionalizata".

La categoria "semi-joc" eu incadrez toate jocurile sportive institutionalizate (constituiente ale conceptului "sport de performanta"), cele spre care ne-am obisnuit a ne indrepta gandul cand auzim cuvantul "joc", ajungandu-se la o suprapunere greu de desfacut (si de separat).
Si asta din cauza ca "sportul de performanta" nu face parte dintre necesitatile care stau la baza "Piramidei Maslow a necesitatilor" ci din activitati care se pot incadra fara discutie la categoria "capriciu".

Jocul cu adevarat "joc", cel mai serios dintre jocuri, este Viata insasi. Un joc complicat si complex, in care interfereaza toate formele de joc, de la haos total pana la regula in toata regula.

In acest amalgam, trei "magneti" cauta sa atraga adepti spre politica lor. In fapt oricare dintre cei trei "magneti" tot acelasi lucru este; politica, doar strategiile difera.
Dar, despre politica, deschid un capitol separat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario