lunes, 13 de abril de 2015

Politica

Omul este (prin antonomasie) "fiinta politica". Singura "fiinta politica" intre fiinte.
Si asta "doar" pentru ca fiinta umana este singura fiinta dotata de natura cu "ratiune".
Spre exemplu, animalul caruia ii spunem "bou" nu este o fiinta rationala, si nu poate deveni (si deci, nu este) fiinta politica.
Intelegem mai usor, zic eu, scurtand mult, apeland la exemplul urmator:
Aflat in fata unui acelasi semn de circulatie (sa zicem, acel semn de avertizare "curba dubla prima la dreapta") o "fiinta politica" intelege ceva si se comporta in consecinta a ceea ce intelege, in timp ce unei (simple) "fiinte", semnul respectiv nu ii transmite nici un mesaj.
Dar sunt si intre fiintele rationale, fiinte care desi le raman straine anumite semne, nu inseamna ca nu sunt rationale (nu toti oamenii cunosc spre ex, semnele de circulatie).

Astfel ca fiintele rationale, ajung din diferite motive la marimi diferite a ceea ce se numeste "grad de cunoastere.
Diferit de boul-bou, pe care nu vad prin ce accident al naturii ar putea ajunge sa rationeze, ca, intr-o proximitate variabila a semnului (de circulatie) urmeaza sa intalneasca o succesiune de curbe dintre care prima va fi la dreapta, omul, oricat de bou ar fi, e greu sa ramana chiar complet intepenit in proiect si sa ii ramana ratiunea atat de complet zero, incat "semnul" respectiv sa nu ii spuna chiar nimic ( bineinteles in ipoteza ca a iesit din randul "tarzanilor" (ai oamenilor-maimuta"), si a devenit om).

Cel putin in primii 6 - 7 ani de viata, cand avem nu doar o varsta ci si o situatie, pre-scolara, fiintele rationale sunt relativ egale in gradul lor de ignoranta.
Apoi, odata cu descoperirea (prin metoda numita educare) a scrisului, a cititului, fiecare individ in parte se departeaza mai mult sau mai putin, de conditia de ignorant.

Politica numita religie, are apetenta mai ales pentru persoanele care se departeaza cat mai putin de acest port-drapel numit ignoranta. Singura oranduire sociala care are dorinta sincera ca un
procentaj cat mai inalt al persoanelor sa aiba o medie a cunostintelor generale cat mai ridicata este acea oranduire sociala care se numeste "democratie".
Democratie nu inseamna, si nu indeamna la lipsa de religie, ci la stiinta coabitarii indivizilor umani prezenti la vreun determinat moment, in Viata.
Cu toate asta, nici religia si nici vreo alta forma de politica nu au prietenie (sau respect) pentru democratie, tocmai datorita faptului ca o medie generala ridicata a cunostintelor generale face ca manipularile sa nu fie functionale.
Putem spune ca este un razboi permanent intre cei ce doresc o "majoritate apropiata de ignoranță" si cei ce doresc o "majoritate departata de ignoranță".
Este un razboi in care exploatatorii "majoritatii apropiate ignorantei" au o sarcina infinit mai usoara decat partizanii "majoritatii departate de ignoranta", pentru ca ignorant te nasti, si pentru a ramane ignorant nu trebuie sa depui vreun intelectual efort, in timp ce pentru a te departa de ignoranta, trebuie sa escaladezi peretele al naibii de abrupt al cunoasterii.

No hay comentarios:

Publicar un comentario